Afscheid Bert Lavrijsen

Een terugblik, zijn toekomstvisie én toekomstplannen

AFscheidsinterview met bestuurslid Bert Lavrijsen

Na zijn bestuursjaren bij WiZZ, maar ook bij de voorlopers van onze vereniging, neemt Bert Lavrijsen afscheid van het WiZZ-bestuur. We spraken Bert over zijn rijke geschiedenis met de zwemwereld, maar ook over zijn ideeën voor de toekomst. 

Voor het begin van de loopbaan van Bert blikken we terug naar de jaren ’60. Na zijn militaire dienst volgde hij zijn passie voor de sport. Zo was hij ooit badmeester, gaf hij zwemles en trainingen en werkte hij bij binnen- en buitenbaden in Bladel en Eindhoven. In de avonduren breidde hij zijn kennis uit op managementgebied en begin jaren ’70 werd hij (assistent)bedrijfsleider bij zwembaden in Eersel, daarna Nuenen en Geldrop.

Cao-onderhandelingen in de jaren ‘70

In deze tijd was Bert werkzaam bij Sportfondsen Nuenen. Vanuit deze rol toonde hij zich al direct betrokken bij diverse commissies met onderwerpen als marketing of cao-onderhandelingen. Van daaruit heeft hij altijd deelgenomen in verschillende gremia in de zwemwereld. Bert licht toe: “Als groot concern in de zwembranche wil je zo vroeg mogelijk aan tafel zitten bij de besluitvorming. Cao-onderhandelingen waren ook in de jaren ’70 al van groot belang. Dat ging er soms wel anders aan toe dan nu. Zo hebben we nog wel eens cao-onderhandelingen gevoerd in de achtertuin van de directeur van Sportfondsen, onder het genot van een sigaartje en borreltje. Zo ging dat in die tijd. Ik stond daarnaast mede aan de wieg van het Nationaal Platform Zwembaden. Hieruit ontstond later de NRZ en parallel de Bedrijfsgroep Zwembaden bij de Recron, waaruit uiteindelijk WiZZ weer is ontstaan.”

Privatisering in de jaren ‘80

Toen de overheid in de jaren ’80 allerlei accommodaties en diensten ging privatiseren werd Bert gevraagd een vernieuwend concept te schrijven voor de gemeenten Nuenen en Geldrop. Na enige tijd radiostilte bleek echter de gemeente Hilvarenbeek geïnteresseerd. Het bleek een sterk concept en al snel volgden ook Nuenen en Geldrop eind jaren ’80. Op deze manier ontstond Laco en heeft het bedrijf zich uitgebreid met ongeveer 1 of 2 zwembaden of multifunctionele accommodaties per jaar. 

Het cirkeltje is nu rond

En nu in 2021 hebben Laco en Sportfondsen besloten de krachten weer te bundelen. Bert is blij met deze vervolgstap: “Voor mij is het cirkeltje rond. We gaan samen één sterk, vitaal en solide bedrijf worden. Ik blijf betrokken bij de integratie en we hebben goede afspraken gemaakt voor de toekomst. Dit is ook de reden, los van mijn leeftijd, waarom ik afscheid neem van een aantal functies, zoals mijn bestuursfunctie bij WiZZ.”

Uniformiteit in de branche

Bert heeft zich altijd hard gemaakt voor meer uniformiteit in de branche. Hij geeft aan hoe belangrijk het is om je als zwembaden te verenigen en gezamenlijk standpunten in te nemen richting beleidsmakers: “Het is belangrijk om elkaar goed te ondersteunen met zwemveiligheid als hoogste prioriteit. Het leren zwemmen van jonge kinderen en het vooral blijven oefenen gedurende de basisschoolperiode is een absolute must. Daarnaast is het geven van zwemles ook de dobber waarop de zwembaden drijven. Het zijn je belangrijkste inkomsten en geven je bestaansrecht als zwembad.”

Zwemveiligheid moet altijd voorop staan

Volgens Bert zouden zwemlessen in een nieuwe vorm terug moeten komen op de basisscholen. Het ontbreken van het schoolzwemmen zorgt ervoor dat er kinderen zijn die toch door de mazen van het net glippen: “Jaarlijks zouden de basisscholen een toetsingsmoment moeten doen in groep 4 of 5 om te peilen of de kinderen zwemveilig zijn. Als we de kinderen 6 tot 8 lessen per jaar zouden kunnen aanbieden, zouden we hen jaarlijks conditioneel én technisch kunnen bijspijkeren op een zwemveilig niveau.”

Het belang van zwemlessen voor kinderen én zwembaden zou volgens Bert ook veel meer nog doorgetrokken kunnen worden met een duidelijke structuur aan vervolgopleidingen. Zodat kinderen na het zwemveilig-diploma ook uitgedaagd blijven worden om kennis te maken met bijvoorbeeld zwemmend redden, duiksport, waterpolo, synchroonzwemmen of wedstrijdzwemmen en daardoor sneller lid worden van verenigingen: “Deze doorstroming en binding is voor iedereen van belang. Het is goed voor de gezondheid van de kinderen en versterkt het bestaansrecht van de verenigingen en zwembaden. Laat de Nationale Raad Zwemveiligheid de handschoen oppakken,” aldus Bert.

Investeren in duurzaamheid

Veel gemeentelijke en private zwembaden zijn al druk bezig met duurzaamheid. Oude zwembaden kosten vaak nog teveel energie en er is bereidheid om te investeren. Bert geeft aan: “Nieuwe accommodaties moeten volledig duurzaam zijn. Geen fossiele brandstoffen meer, geen gas of olie, maar hoge isolatiewaardes van gebouwen en het gebruik van zonnepanelen en warmtepompen. Kijkend naar de verdeling van de markt moet de verhouding tussen private en publieke ondernemers in balans blijven. Zodat beiden vernieuwend kunnen zijn voor alles wat met zwemaccommodaties en zwemmen te maken heeft en zij gezamenlijk een basis naar de toekomst kunnen blijven leggen. Zwemmen is van levensbelang en iedereen kan meedoen, van 0 tot 100 jaar.”

Toekomstvisie…

Bert droomt van een accommodatie die letterlijk midden in de maatschappij staat: “Er gaan gemiddeld meer mensen naar een zwembad dan naar de kerk: het zwembad zou midden in het centrum moeten staan, als hotspot. En niet alleen zwemmen, het zou een multifunctionele plek moeten zijn. Een soort lifestyle center met sociaal maatschappelijke activiteiten, sport, eerste hulp en ontmoetingsplekken. De horeca kan dan een verbindende factor zijn. En als je dan ook nog het onderwijs eraan zou kunnen koppelen krijg je een campusachtige situatie. Dat zou mijn droom kunnen zijn.”

… en toekomstplannen!

Uiteraard is de eerste prioriteit dat de transitie van Laco samen met Sportfondsen goed verloopt: “Ik wil natuurlijk eerst onze bedrijven samenbrengen en zorgen voor stabiliteit voor alle medewerkers, gebruikers en stakeholders.” Op persoonlijk vlak kijkt hij uit naar meer tijd besteden met familie, vrienden en zijn hobby’s: “Mijn tuin is natuurlijk nooit af en dat blijft elk jaar qua onderhoud terugkomen. Maar ik blijf zeker ook nauw betrokken bij alles wat met zwemmen en sport te maken heeft. Wellicht komt er een overgang van zwemmen en joggen naar fietsen en op het terras zitten. En er zullen ongetwijfeld nog mooie activiteiten op mijn pad komen! Maar eerst het bundelen van alle specifieke sterke punten van Laco en Sportfondsen, er ligt nog een hele klus op mij te wachten.” 

Het bestuur

Wil je meer weten over onze bestuursleden?

Ook bestuurslid worden?
Laat het ons weten.

Nog niet genoeg van de verhalen van Bert?

Ook bestuurslid worden?

Met het vertrek van Bert, komt er een plek vrij in ons bestuur. Heb je interesse hierin en wil je je graag hard maken voor onze zwembranche en leden? Laat het ons weten.

 


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/aleapublishers.diziner.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Afscheid Bert Lavrijsen

    Vorig artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/aleapublishers.diziner.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Afscheid Bert Lavrijsen

    Volgend artikel

Website

Ga naar de website een lees meer over wat WiZZ voor jou kan betekenen.

Onze leden

Bekijk wie er allemaal lid of kennispartner zijn van WiZZ.

Nieuws

Lees het laatste nieuws uit de zwembranche en over onze vereniging.

Adres

Stephensonweg 14
4207 HB Gorinchem

Postbus 693
4200 AR Gorinchem

Snel naar

Volg ons